STICHTING
DEVENTER ANTIQUARIATEN

logo

activiteiten van de leden


GESCHIEDENIS IN HET ANTIQUARIAAT
CYCLUS 2017-2018

De vorig jaar georganiseerde cyclus voordrachten ‘Geschiedenis in het antiquariaat’ in antiquariaat Das Gute Ist Immer Da! was zo succesvol dat wij voor het komende seizoen weer zo’n cyclus aanbieden. Het verbindende thema zal deze keer zijn:
INTERNATIONALE AVONTURIERS

Op 11 december 2017 spreekt Jos Paardekooper over:

SIR ARTHUR CONAN DOYLE (1859-1930), SCHRIJVER EN AVONTURIER

Sir Arthur Conan Doyle is wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt in deze reeks van wereldreizigers; de schepper van Sherlock Holmes wordt gewoonlijk geassocieerd met een pijp rokende zonderling, die vanuit zijn leunstoel de meest onwaarschijnlijke moorden oplost.
Maar Conan Doyle was niet alleen de auteur van een zestigtal Sherlock Holmesverhalen, zo min als Simenon uitsluitend Maigret-romans heeft geschreven. Bovendien was hij niet alleen in zijn geest, maar ook fysiek een geregeld reiziger. Hij bereisde als scheepsarts - want dat was hij van beroep - Afrika zo goed als de poolstreken. Hij introduceerde het skiën in Zwitserland, nadat hij dat fenomeen in Noorwegen had leren kennen.
Hoezo 'vreemde eend'? Zijn niet alle wereldreizigers (niet te verwarren met hedendaagse toeristen) bij uitstek rare vogels?

Op 8 januari 2018 spreekt Frank van den Bergh over:

PHILIPP FRANZ VON SIEBOLD (1796-1866), HANDELAAR EN AVONTURIER

Ruim 400 jaar geleden landde het eerste Hollandse schip De Liefde in Japan. Nadat de Portugezen door de Japanners de toegang was ontzegd, was Holland gedurende enkele eeuwen de enige Westerse natie die handelscontacten onderhield met het keizerrijk. Het bleef tot 1854 voor de rest van de wereld gesloten. Franz von Siebold werd als arts gestationeerd op de Nederlandse handelsnederzetting Deshima, aanvankelijk van 1823-1829. Aldaar ontwikkelde hij zich tot een groot Japankenner. Zijn liefde voor - en kennis over Japan werd van enorme invloed op zowel de ontwikkeling van de westerse wetenschappen in Japan als op de kennis over Japan in het Westen. Zijn ijver om de Japanners te helpen en te onderrichten kreeg een enorme response, vooral ook omdat hij zo’n grote interesse voor de Japanners, hun taal en hun land toonde. Hij ontmoet er zijn geliefde Kusumoto Sonogi met wie hij gaat samenwonen. Zij schenkt hem een dochter, Oine, die later de eerste vrouwelijke arts van Japan en een beroemd verloskundige zal worden. Zijn passie om zo veel mogelijk kennis, planten, dieren en culturele objecten te verzamelen bracht hem uiteindelijk in grote problemen waardoor hij, net niet ter dood veroordeeld wegens hoogverraad, werd verbannen uit Japan met achterlating van zijn gezin.
Von Siebold en zijn verzameling komen in Leiden terecht. Hij schrijft een catalogus en begint een plantenkwekerij bij Leiderdorp. Hosta’s, hortensia’s, azalea’s en chrysanten, tot dan toe onbekend in Europa, beginnen hun veroveringstocht.  Enorme aantallen planten zijn door Von Siebold in Europa geïntroduceerd. Botanische collecties zijn o.a. te vinden in de Leidse hortus botanicus. Prachtige verzamelingen Japanse voorwerpen zijn te vinden in Leiden maar vooral ook in zijn geboorteland, Duitsland. Hij is de auteur van enorme aantallen geschriften over Japan, niet alleen over de flora en fauna, maar ook over medische zaken, zoals de verloskunde, acupunctuur, Japanse kruidengeneeskunde en over de etnologie van het land. Als adviseur Japanse zaken verbleef hij van 1859-1862 opnieuw in Japan en zal hij nog één keer zijn Sonogi en Oine weerzien. Zijn drive en flamboyante karakter maakte hem soms tot een omstreden figuur die regelmatig overhoop lag met de overheid. Teleurgesteld door het aflopen van de samenwerking vestigt hij zich in München waar hij in 1866 overlijdt. Als wegbereider van de verwesterlijking van Japan kreeg Von Siebold een heldenstatus en kent iedere Japanse scholier zijn naam.

Op 12 februri 2018 spreekt Willem van Helden over:

KUIFJE (1929-1986), STRIPHELD EN AVONTURIER

Wat is het geheim van Kuifje? Fundamenteel en iconisch zijn de momenten waarop hij de trap af holt van het huis aan de Labradorstraat 26 te Brussel. Hij huurt daar een bruine Brusselse huurkamer, waar de geur van stoofvlees, zoals zijn hospita dit al huurdersgeneraties lang bereidt, niet meer uit de gordijnen is te wassen. Maar Kuifje verblijft er slechts symbolisch, voortdurend moet hij met spoed ergens heen. Rennend schiet hij zijn jas aan, één arm steekt al in de mouw, de rest fladdert nog achter hem aan. Snel, snel: op naar Afrika, China, Bordurië, Syldavië, de maan. Hij gaat erheen als reporter, voor zijn krant Le Petit Vingtième. Maar het gaat Kuifje niet om de scoop. Hij wil hulp verlenen! Redding brengen! Kuifje is een padvinder in het diepst van zijn gedachten. Te land, ter zee of in de lucht, waar ook ter wereld,  elke dag roept hem voor een goede daad.
Kuifje is vooral een overdrachtelijke avonturier. Hij is bleek en amorf; hij zoekt het avontuur niet, het dient zich aan. Het overkomt hem en hij leeft het. Al doende voert hij ons mee en maakt hij avonturiers van óns, zijn lezers. Hetzelfde deed hij met zijn schepper, de kleinburgerlijke, rooms-katholieke Brusselse tekenaar Georges Remi (1907-1983), die publiceerde onder het pseudoniem Hergé. ‘Kuifje, dat ben ik’, heeft hij wel gezegd. Maar Kuifje heeft Hergé’s leven zodanig beïnvloed, dat de auteur uiteindelijk evenzeer de zoon bleek van zijn schepping als diens geestelijke vader. Dit heeft implicaties, want waar vinden we zo’n samensmelting van de vader en de zoon nog meer? En bracht de rooms-katholieke Hergé in de avonturen van Kuifje, al dan niet bewust, ook een drievuldigheid aan? Hoe dan ook, Kuifje groeide uit tot een cultheld, wiens avonturen worden gelezen over de hele wereld door jong en oud en daarbij oplagen en verkoopcijfers behalen van bijbelse proporties.
In deze voordracht, die rijk is geïllustreerd met plaatjes en scènes uit Kuifjes avonturen, bespreek ik deze en andere aspecten van Kuifje als stripheld en avonturier. Verder komen zijn achtergronden – ook cultureel en historisch – aan de orde, evenals zijn entourage, zijn wereld en de manier waarop die is uitgebeeld (de ‘Klare Lijn’), en zijn side kicks in de vorm van bijfiguren als de detectives Jansen & Janssen, professor Zonnebloem en uiteraard kapitein Haddock.

De avonden beginnen bij Das Gute Ist Immer Da ! om 20.00 uur, de zaak is vanaf 19.00 uur open; entree 10 euro, inclusief een kopje koffie / thee vooraf en een glaasje wijn / sap in de pauze.
Kaarten dienen vooraf afgehaald te worden , het is ook mogelijk voor de hele serie ineens te boeken. Vanaf  22 augustus zijn kaarten aan de winkel te verkrijgen, openingstijden ma t/m zat. 12.00-17.00 uur. Kleine Overstraat 33. Deventer

Vriendelijke Groet,
Ineke en Jan Praastink Wessels
Tel. 0570-644625.

top pagina

 

 

 

top pagina