STICHTING
DEVENTER ANTIQUARIATEN

logo

activiteiten van de leden


GESCHIEDENIS IN HET ANTIQUARIAAT
CYCLUS 2017-2018

De vorig jaar georganiseerde cyclus voordrachten ‘Geschiedenis in het antiquariaat’ in antiquariaat Das Gute Ist Immer Da! was zo succesvol dat wij voor het komende seizoen weer zo’n cyclus aanbieden. Het verbindende thema zal deze keer zijn:
INTERNATIONALE AVONTURIERS

Op 15 januari en 5 februari 2018 spreekt Jos Paardekooper over:

SIR ARTHUR CONAN DOYLE (1859-1930), SCHRIJVER EN AVONTURIER

Sir Arthur Conan Doyle is wellicht een beetje een vreemde eend in de bijt in deze reeks van wereldreizigers; de schepper van Sherlock Holmes wordt gewoonlijk geassocieerd met een pijp rokende zonderling, die vanuit zijn leunstoel de meest onwaarschijnlijke moorden oplost.
Maar Conan Doyle was niet alleen de auteur van een zestigtal Sherlock Holmesverhalen, zo min als Simenon uitsluitend Maigret-romans heeft geschreven. Bovendien was hij niet alleen in zijn geest, maar ook fysiek een geregeld reiziger. Hij bereisde als scheepsarts - want dat was hij van beroep - Afrika zo goed als de poolstreken. Hij introduceerde het skiën in Zwitserland, nadat hij dat fenomeen in Noorwegen had leren kennen.
Hoezo 'vreemde eend'? Zijn niet alle wereldreizigers (niet te verwarren met hedendaagse toeristen) bij uitstek rare vogels?

Op 12 februari 2018 spreekt Willem van Helden over:

KUIFJE (1929-1986), STRIPHELD EN AVONTURIER

Wat is het geheim van Kuifje? Fundamenteel en iconisch zijn de momenten waarop hij de trap af holt van het huis aan de Labradorstraat 26 te Brussel. Hij huurt daar een bruine Brusselse huurkamer, waar de geur van stoofvlees, zoals zijn hospita dit al huurdersgeneraties lang bereidt, niet meer uit de gordijnen is te wassen. Maar Kuifje verblijft er slechts symbolisch, voortdurend moet hij met spoed ergens heen. Rennend schiet hij zijn jas aan, één arm steekt al in de mouw, de rest fladdert nog achter hem aan. Snel, snel: op naar Afrika, China, Bordurië, Syldavië, de maan. Hij gaat erheen als reporter, voor zijn krant Le Petit Vingtième. Maar het gaat Kuifje niet om de scoop. Hij wil hulp verlenen! Redding brengen! Kuifje is een padvinder in het diepst van zijn gedachten. Te land, ter zee of in de lucht, waar ook ter wereld,  elke dag roept hem voor een goede daad.
Kuifje is vooral een overdrachtelijke avonturier. Hij is bleek en amorf; hij zoekt het avontuur niet, het dient zich aan. Het overkomt hem en hij leeft het. Al doende voert hij ons mee en maakt hij avonturiers van óns, zijn lezers. Hetzelfde deed hij met zijn schepper, de kleinburgerlijke, rooms-katholieke Brusselse tekenaar Georges Remi (1907-1983), die publiceerde onder het pseudoniem Hergé. ‘Kuifje, dat ben ik’, heeft hij wel gezegd. Maar Kuifje heeft Hergé’s leven zodanig beïnvloed, dat de auteur uiteindelijk evenzeer de zoon bleek van zijn schepping als diens geestelijke vader. Dit heeft implicaties, want waar vinden we zo’n samensmelting van de vader en de zoon nog meer? En bracht de rooms-katholieke Hergé in de avonturen van Kuifje, al dan niet bewust, ook een drievuldigheid aan? Hoe dan ook, Kuifje groeide uit tot een cultheld, wiens avonturen worden gelezen over de hele wereld door jong en oud en daarbij oplagen en verkoopcijfers behalen van bijbelse proporties.
In deze voordracht, die rijk is geïllustreerd met plaatjes en scènes uit Kuifjes avonturen, bespreek ik deze en andere aspecten van Kuifje als stripheld en avonturier. Verder komen zijn achtergronden – ook cultureel en historisch – aan de orde, evenals zijn entourage, zijn wereld en de manier waarop die is uitgebeeld (de ‘Klare Lijn’), en zijn side kicks in de vorm van bijfiguren als de detectives Jansen & Janssen, professor Zonnebloem en uiteraard kapitein Haddock.

De avonden beginnen bij Das Gute Ist Immer Da ! om 20.00 uur, de zaak is vanaf 19.00 uur open; entree 10 euro, inclusief een kopje koffie / thee vooraf en een glaasje wijn / sap in de pauze.
Kaarten dienen vooraf afgehaald te worden , het is ook mogelijk voor de hele serie ineens te boeken. De kaarten zijn aan de winkel te verkrijgen, openingstijden ma t/m zat. 12.00-17.00 uur. Kleine Overstraat 33. Deventer

Vriendelijke Groet,
Ineke en Jan Praastink Wessels
Tel. 0570-644625.

top pagina